Voor jou, van ons

Regelmatig delen we kennis, inzichten en ervaringen in blogs. Voel je welkom om ze te lezen.

Adventstijd in het licht van persoonlijke ontwikkeling

Traditioneel gezienDe adventstijd is een periode van voorbereiding en verwachting, waarin christenen zich voorbereiden op het kerstfeest, de geboorte van Jezus Christus. Het woord "advent" komt van het Latijnse adventus, wat "komst" betekent. Traditioneel begint advent op de vierde zondag voor Kerstmis en duurt het tot kerstavond. Deze periode markeert het begin van het kerkelijke jaar en biedt een moment van bezinning, hoop, en verwachting.

Lees meer »

Veranderen? Dat gaat me toch niet lukken!

In jouw leven is er ongetwijfeld een moment geweest dat je wist dat er iets moest veranderen, dat er iets 'anders' moest omdat het zo niet langer kon. Of het nu gaat om je voeding, (slaap)ritme, vriendschappen of werk – soms weet je dat het anders moet. Daar heb je goed over nagedacht, je hebt bewust stappen gezet om iets aan te passen en voor een bepaalde tijd lukte het ook echt om iets te veranderen. En toch is het in de loop van de tijd verwaterd en is het oude gedrag er weer ingeslopen en lijkt het alsof verandering simpelweg niet mogelijk is.

Lees meer »

De rol van jouw familiegeschiedenis bij persoonlijke ontwikkeling

Persoonlijke ontwikkeling is een essentieel onderdeel van ons leven. Het stelt ons in staat om ons potentieel te verkennen, onze vaardigheden te verbeteren en ons welzijn te vergroten. Tot zover kon je het vermoedelijk zelf wel bedenken, maar wat vaak minder bekend is, is dat onze persoonlijke groei diep verweven is met onze familiegeschiedenis. De verhalen, waarden en ervaringen van onze voorouders hebben invloed op wie we zijn, onze overtuigingen en onze gedragingen. Het begrijpen van deze invloed is cruciaal voor een authentiek leven en een krachtige vorm van persoonlijke ontwikkeling.

Lees meer »

De invloed van jouw innerlijk kind op jouw (on)geluk

De invloed van het innerlijk kind op jouw (on)gelukHerken je dat? Zo’n innerlijk stemmetje dat je wijs maakt dat je ‘niet goed genoeg bent’, ‘harder je best moet doen’ en ‘geen fouten mag maken’? Het zou zomaar kunnen zijn dat het een innerlijk kindsdeel is dat gehoord wil worden…

Lees meer »

Herinneringen blijven

Eerder deze maand was het 23 jaar geleden dat mijn moeder overleed. Ze werd 46 jaar. Wanneer één van je ouders sterft, verandert er voorgoed iets. Ineens heb je geen vader of moeder meer en ziet de wereld er voor jou anders uit. Dingen worden nooit meer helemaal hetzelfde. Je rouwt om wat er geweest is en om wat er nooit meer zal zijn. Verlies hoort onlosmakelijk bij het leven. Iedereen krijgt er vroeg of laat mee te maken. Het enige waar je invloed op hebt, is hoe je er zelf naar kijkt en hoe je het verlies, en ook degene die je kwijt bent geraakt, een plek geeft.

Lees meer »

Familieopstellingen; een ervaringsverhaal

In één van de familieopstellingen die wij recent mochten begeleiden, kwam een ingetogen man van begin veertig met de wens om zijn boosheid wat meer te kunnen uiten. Het bleek namelijk dat hij zijn boosheid zo ver weg stopte dat hij het zelf niet meer voelde, omdat het toelaten van deze emotie voor hem te beangstigend was. Hij merkte dat het hem belemmerde om echt contact met anderen te maken, zijn buitenkant kwam niet overeen met zijn binnenkant, en daar wilde hij graag verandering in.

Lees meer »

Angsten: 5 waarheden

Angst is de belangrijkste oorzaak dat we niet doen wat we ten diepste willen. We zijn bang om niet goed genoeg te zijn, om alleen achter te blijven en/of we vrezen het onbekende…

Lees meer »

Zit jij op de goede weg?

Vaak heb ik me in mijn leven aangepast. Aangepast aan hoe ik dacht dat ik moest zijn, aan wat ik dacht dat ik moest doen om aan de verwachtingen van vooral anderen te voldoen. Ik deed keihard mijn best en voelde me regelmatig doodongelukkig, want ik ging compleet voorbij aan waar ik zelf blij van werd, waar ik energie van kreeg en wat ik echt wilde. Ik ging onderuit, krabbelde weer op en bleef vechten. Pas toen ik steeds meer echt kon en ging kiezen voor mezelf, kwam daar verandering in. Het leven begon meer kleur en vorm te krijgen en er vielen allerlei dingen op zijn plek. Ik durfde stappen te zetten, die ik zelf wilde zetten, door angsten en onzekerheden niet meer uit de weg te gaan.

Lees meer »

Samenwerking hersenhelften

NEI gaat uit van het principe: emoties die we niet verwerken zetten zich vast in ons systeem en kunnen voor klachten zorgen.Ons hele leven lang voelen we van alles en regelmatig kunnen we dit, om wat voor reden dan ook, niet verwerken. Zeker in de kindertijd gebeuren er vaak dingen, simpel of ingewikkeld, die nog te moeilijk zijn om te snappen. Daarbij komt dat we niet alleen onze eigen emoties voelen, maar ook die van mensen om ons heen.Als ouder herken je dit vast wel… Je hebt een drukke dag gehad, moet nog koken, je kind is moe en vraagt veel aandacht. Ineens schiet je uit je slof. Je kind schrikt, heeft geen idee waarom dit gebeurt en begint te huilen. Als er op dat moment geen ruimte is om deze emotie te doorvoelen en begrijpen, wat op zo’n moment (heel begrijpelijk) vaak niet het geval is, kan deze emotie zich vastzetten in het systeem van het kind. Dit soort dingen zijn ons allemaal overkomen en deze momenten kunnen impact hebben. Zo ontstaan bijvoorbeeld overtuigingen die ons belemmeren, zoals ‘ik ben het niet waard, ik ben mensen tot last of ik mag er niet zijn’. De gebeurtenissen horen bij het leven en zijn niet te voorkomen.

Lees meer »

Aan de slag met jouw verlangen...